• Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • RSS

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Youtube
In English

Historik

Concordia-huset år 1920

Concordia-huset år 1920

Det andas verkligen en spännande och händelserik historia i de 1000-åriga kvarteren kring Hotel Concordia samt i den 130-åriga kulturbyggnaden där hotellet invigdes år 1982. Concordia är latin som betyder sämja och harmoni. Ett passande namn på hotellet som alltid sätter gästernas välbefinnande främst.

En byggnad fylld med spännande historia

Mårtenstorget ca 1905

Mårtenstorget ca 1905

Många gäster är gamla studenter och när de återvänder till Lund vill de bo centralt med den unika atmosfär av svunna tider som det här kvarteret ger. Concordia ligger i kvarteret Billegården - ett namn som pekar tillbaka på Lunds långa, danska tid, då den mäktiga släkten Bille skall ha ägt en gård i just det här kvarteret. Beata Bille, dotter till riksrådet Claus Bille, gifte sig med riksrådet Otto Brahe. I den stora barnaskaran i deras äktenskap ingick Tycho Brahe. På så sätt finns en förbindelse mellan Lund och den store astronomen.

I Concordia-huset med sin patricierkaraktär bodde den grundlärde professorn Henrik Schück i en pampig våning. Det har berättats av Schück, att han från sin våning, förundrade sig över en besynnerlig man, som i gårdshuset mittemot sysslade med kemiska experiment. Det var August Strindberg, fruktlöst arbetande med att söka framställa guld.

Strindberg bodde mittemot

Under sin tid i Lund, mellan år 1897 - 1898, bodde Strindberg bland annat i en dublett vid Stålbrogatan, mittemot hotellbyggnaden. Under denna tid skrev Strindberg dramerna "Advent" och "Inferno". Concordia-huset var under flera decennier (från 1920-talet och in på 60-talet) benämt Micklagård i studentslangen. Inte tagit efter nordiska vikingars namn på Konstantinopel, utan efter "mickel" eller "frimickel", då huset under den tiden var ett Frikyrkligt studenthem.

Här fanns också ett synnerligen populärt matlag, där "många män i staten" åt under sin studietid. Det handlar om kända politiker, författare och artister såsom Bo & Margareta Strömstedt och Allan Larsson - så nog har det här vackra kulturhuset både gamla och nya traditioner.

Hotellet invigdes 1982

Sedan hotellet invigdes år 1982 har det blivit tillbyggt samt renoverat varsamt i olika omgångar. Den största och senaste tillbyggnaden skedde år 2000 då det tillkom 15 nya gästrum. Idag har hotellet 60 gästrum, 2 konferensrum, frukostmatsal med 50 platser, ett toppmodernt mindre gym, en relaxavdelning med bastu högst upp i byggnaden. Ständiga förbättringar görs kontinuerligt inom verksamheten och vi uppfyller alla krav och önskemål på modern samt hög hotellkomfort.

Under våren år 2005 blev hotellet miljöcertifierat (Svanenmärkt) och vi arbetar dagligen för att förbättra miljön genom att uppfylla våra dokumenterade miljömål. År 2005 installerade vi vårt egna trådlösa internetsystem, Concordia Wireless. Tack vare detta internetsystem använder alla våra gäster trådlös och snabb internetuppkoppling helt gratis inom hotellbyggnaden!

2012 byggde vi en takterrass i skönt söderläge med utsikt ner mot Lunds Stadspark.

Slutligen ser vi mycket fram emot att få möjlighet att välkomna Er till oss och tillsammans ska vi skapa ny spännande historia på Hotel Concordia i Lund!

Boka bord på Restaurant La Donna Birgitta

Läs mer om vår italienska restaurang "La Donna Birgitta" här

Prenumera på vårt nyhetsbrev!
Bli först att få de senaste erbjudanden nyheterna tipsen direkt till din e-post!